dimarts, 28 de desembre del 2010
Artur Mas es posa el Bozal.
dimecres, 22 de desembre del 2010
Felicitació de Nadal.
diumenge, 5 de desembre del 2010
Què hi ha darrera la vaga de controladors aeris ?
dimarts, 30 de novembre del 2010
The cask of amontillado-El barril amontillado.
dimecres, 17 de novembre del 2010
L´esclafant pas de la Wehrmacht econòmica.
dilluns, 15 de novembre del 2010
Preneu nota de nou. Grècia 55 per cent d'abstenció.
diumenge, 7 de novembre del 2010
La gent no esta per hòsties.
diumenge, 10 d’octubre del 2010
Democràcies per referendar el liberalisme econòmic.
divendres, 8 d’octubre del 2010
Un putxinel·li anomenat Bin Laden.
dijous, 23 de setembre del 2010
Rics en deutes.
divendres, 17 de setembre del 2010
Nacionalisme per enredar.
Sempre que el sistema econòmic entra en una crisi i frega el col·lapse, quan les opcions més econòmicament liberals controlen l'estat, o apareixen com alternativa per fer surar el sistema en crisi. Sorgeix en el programa polític com element mobilitzador i cohesionador d'una societat en perill de desintegració, el nacionalisme.
No és contradictori que siguin els partits més conservadors i dretans que aspiren a privatitzar els bens públics, a limitar els drets dels ciutadans i els socors de l'estat envers les classes populars, els que apel·lin i bombardegin la societat, utilitzant els mitjans de comunicació, amb un discurs patriòtic i nacional. Bé, èticament seria contradictori si aquestes formacions tinguessin principis polítics democràtics i de servei a la majoria dels ciutadans. Però, en el seu ideari basat en la submissió de tota la població sota el jou i els interessos d'una minoria que controla el poder econòmic, no hi ha contradicció entre desmuntar l'estat i els bens públics, excloent d'aquest desmantellament l'aparell armat, siguin policies o exèrcit. I d'altra banda propagar entre la població la idea del nacionalisme.
El nacionalisme és un terme relativament modern, tal com l'entenem en l'actualitat, a partir de la revolució francesa de finals del segle XVIII. Parteix de la idea que tots el ciutadans formen una nació en igualtat de drets i deures. La llei és igual per a tots, els aparells de l'estat son al servei de tothom, i el país es construeix amb l'esforç de tots els ciutadans que tenen la llibertat d'escollir als qui els governen o la llibertat d'ésser escollits. En aquest sentit, si ens fixem en aquests principis i d'altres que parteixen o complementen aquests, veiem perquè el nacionalisme apareix davant la població com un element tan engrescador. El problema és quan el nacionalisme és una arma de doble fil, car des d'aquests principis, degudament manipulats, es pot passar a d'altres com el militarisme, l'odi als que son diferents o estrangers, i d'altres fòbies típiques d'una humanitat que encara no ha deixat enrera els seus atavismes tribals. L'odi individual davant el fracàs econòmic i social que poden patir moltes persones, sobretot en períodes de crisi, cap als nou vinguts o persones diferents, fa que el nacionalisme sigui una excel·lent excusa per desencadenar persecucions i actes criminals que utilitzats políticament, degeneren en guerres, matances ètniques, exterminis, deportacions, i un immensa varietat de crueltats de les quals la humanitat n'ha tingut centenars d'exemples al llarg de la seva existència social.
Nou Nacionalisme a Europa.
Sota l'aixoplug del principi de la democràcia, l'Europa dels estats, veritables poders polítics, car la unitat europea sols és real amb l'aspecte econòmic i de servei als grans interessos del capital, comença a veure el ressorgiment polític de la xenofòbia. Partits minoritaris o en vies de prendre el poder fomenten l'odi a les minories i als estrangers. Espanya n'és un exemple molt perillós, doncs des d'un partit majoritari, el Partit Popular, probable vencedor a les properes eleccions, es fomenta l'odi als estrangers, als catalans, als bascos independentistes, a les avortistes, als no catòlics, etc.. I és predica la idea de una falsa nació espanyola que vindria d´un passat amb 500 anys d'història plena de heroismes i grandesa, assumint les matances i colonitzacions com a fets lògics i necessaris per el progrés d'uns pobles ignorants i endarrerits.
La idea important de la dreta espanyola, compartida per bastants sectors de la població i sectors d'altres partits (PSOE), és que al mateix temps que es desmunten sectors públics al servei de la comunitat, seguint les ordres econòmiques d'una Europa dominada pels ultra liberals. Mitjançant l'esport, l'atac als pobles i persones dissidents, i als estrangers, s'integra a la població dins un “nou” nacionalisme espanyol atàvic, i visceral que condueixi als ciutadans cap a la ignorància, l'anti raó, el conservadurisme radical, el servilisme i l'assimilació dels pobles sense estat fins a convertir-los en un episodi testimonial.
El Nacionalisme a Llatinoamèrica.
Amb la coincidència de la commemoració de fets històrics importants com els processos d'alliberament, de independència, i del trencament definitiu dels lligams de submissió a Espanya. Amb la commemoració de la creació de les noves repúbliques basades en principis polítics de igualtat que mai s'ha arribat acomplir. Alguns governs de l'Amèrica Llatina tornen apel·lar al nacionalisme basant-se en un militarisme heroic, prolongació fàl·lica d'un masclisme intransigent que vol continuar oprimint als pobles originaris, impedir els canvis socials envers la igualtat de tots els éssers humans i distreure el malestar de la majoria de la població davant les males condicions econòmiques, l'increment de la corrupció, i el poder de les màfies, així com el desmantellament de molts serveis públics. No cal posar exemples de països que pateixen aquest retorn a principis patriòtics, fàcilment imposats donats els paràmetres educatius que afronten les persones des de la seva infantesa un cop s'integren a les escoles, i que son el veritable punt de cohesió en països formats per la diversitat ètnica, nacional i religiosa. Països fets de la suma d'una important, constant i massiva corrent migratòria, sumada a la població originaria en la majoria dels casos marginada i menystinguda.
Tot i així, també podem trobar exemples de països que han optat per fer riquesa de la seva diversitat, un exemple n'és Brasil, que tot i els seus problemes atàvics de subdesenvolupament, caciquisme i criminalitat. Avança en un sentit integrador positiu, trencant amb els dominis que varen exercir determinades classes, races o nacionalitats exportades d' Europa.
divendres, 20 d’agost del 2010
Qui se'n va?
diumenge, 15 d’agost del 2010
Independentisme català: tants caps tants barrets.
Un cop més el patí del col·legi esta esvalotat, aquesta vegada entre el processos electorals sense validesa legal, i les respostes del país a les constants punyalades, repetides a la història, que arriben des d'Espanya i l'Estat Central. Alguns ja es freguen les mans, es creuen posseïdors de la clau màgica, la formula secreta que obrirà les portes de la independència. De nou, amb l'albirament d'unes noves eleccions, el galliner vol organitzar-se i els galls canten a totes hores, competint a veure qui l'encerta i dona pas a l'albada d´un nou dia.
Es repetix la història de l'independentisme, ja no parlem del d'abans de la guerra, que exceptuant la brillantor d'en Francesc Macià que va saber agrupar sota el seu carisme i amb l'agosarada acció armada de Prats de Molló, un independentisme que trencava les barreres de les cèl·lules hepàtiques o èbries d'una minoria, o que anava més enllà de les tertúlies intel·lectualistes. Interpretacions de la història se'n poden fer moltes, vestint un misticisme nacional que ve des dels albors de la pàtria. Això és com l'horòscop, que miris quin miris sempre et sembla que encerta amb el teu dia.
L'independentisme intra-franquista i post-franquista, va seguir un camí aparellat a l'extrema esquerra, fins i tot el que no s'identificà com a marxista. De fet, haver d'organitzar-se en la clandestinitat comporta un sentit radical i endogàmic, favorable a l'adveniment d' avantguardes il·luminades i predicadors polítics amb port de predicadors religiosos.
L'independentisme català mai és va organitzar al costat de les masses de treballadors, treballant amb els veïnats de les ciutats, treballant amb els nous ciutadans emigrats. Mai va fer com el capellans, aquells “curas rojos”, que baixaven a les barriades a compartir el sofriment de les classes populars. Independentisme era una afirmació de radicalitat, de ser més català que els altres, de posar-se per sobre dels altres dient: veus aquell estel ? cap allà és cap on anem. Una mica com els marxistes que tenien clar que el capitalisme acabaria per donar pas a la revolució, al socialisme i al comunisme.
Realment el poble català no és mereix aquests independentistes, i al mateix temps fins que el país no arrenqui l'independentisme de les mans d'aquest il·luminats i comenci crear-lo i a fer-lo seu, aquest continuaran sent una cosa de tants caps tants barrets.
Potser assistirem de nou a baralles entre moviments com les que van protagonitzar l'MDT Fontanella i l'MDT Casp ( noms dels carrers de les seves seus) hereus dels PSAN ( provisional) i l'altre PSAN que van acabar a garrotades per un espai a una diada del 11 de setembre. Assistirem a processos inacabables com el de Vinaròs, que ningú sap quan va començar, ni on es va quedar, o si encara continua. Certament hi ha un element nou, ara sembla que l'independentisme comença a saltar les balles del corral de l'extrema esquerra i comença vestir un llenguatge més convenient amb la realitat actual del país, deixant de banda aquell llenguatge vuitcentista radical que parla de revolucions, camins al socialisme, etc.. Que personalment no dic que aquests camins no siguin el meus, però que mai es faran amb el crit més rabiós o la paraula més pura, donada la realitat del país. Un país que és ple de revolucionaris d'entre setmana i en període no estiuejant. Alguns treballadors, aturats, o esclaus d'infernals hipoteques es deuen preguntar, com “vulgo” que son, com es que aquests que viuen tant bé ens volen fer la revolució a tots.
Alguns potser es prendran tot això que dic, no com una crítica que s'ha d'acceptar com a dret de qualsevol a poder estar equivocat, sinó com una ofensa o una burla intolerable, errors d'ells, senyal que encara no han estat vacunats contra el sectarisme, o encara son presos d´un sentit polític religiós.
Que em de fer? Intentar transformar una societat sense tenir el control de cap fulminant ni detonador? Plegar-nos a processos electorals per assolir uns seients a parlaments que un cop assolits es mostraran traïdors amb l'aparició de pactes i martingales? Quedar-nos a casa menjant patates fregides de bossa amb una Moritz a la mà mentre mirem cada diumenge els partits del Barça com a síndrome adormidora de la nostra opulència?
Potser el millor ara serà deixar pas als mediàtics que potser ens portaran una “independència reality show” que és la única que sembla possible en una societat com la que vivim d'imatges, fets impactants, superficialitat, i sobretot, consumisme popular.
dimecres, 11 d’agost del 2010
Goebbels controla la democràcia.
- Principi de simplificació i de l'enemic únic. Adoptar una única idea, un únic símbol; Individualitzar l'adversari en un únic enemic.
- Principi del mètode de contagi. Reunir diversos adversaris en una sola categoria o individu; Els adversaris han de constituir-se en suma individualitzada.
- Principi de la transposició. Carregar sobre l'adversari els propis errors o defectes, responent l'atac amb l'atac. "Si no pots negar les males notícies, inventa altres que les distreguin".
- Principi de l'exageració i desfiguració. Convertir qualsevol anècdota, per petita que sigui, en amenaça greu.
- Principi de la vulgarització. "Tota propaganda ha de ser popular, adaptant el seu nivell com a mínim intel ligent dels individus a qui va dirigida. Com més gran sigui la massa a convèncer, més petit ha de ser l'esforç mental a realitzar. La capacitat receptiva de les masses és limitada i la seva comprensió escassa, a més, tenen gran facilitat per oblidar ".
- Principi d'orquestració. "La propaganda ha de limitar-se a un nombre petit d'idees i repetir-les incansablement, presentades una i altra vegada des de diferents perspectives però sempre convergint sobre el mateix concepte. Sense fissures ni dubtes ". D'aquí ve també la famosa frase: "Si una mentida es repeteix prou, acaba per convertir-se en veritat".
- Principi de renovació. Cal emetre constantment informacions i arguments nous a un ritme tal que quan l'adversari respongui el públic estigui ja interessat en una altra cosa. Les respostes de l'adversari mai han de poder contrarestar el nivell creixent d'acusacions.
- Principi de la versemblança. Construir arguments a partir de fonts diverses, a través dels anomenats globus sondes o d'informacions fragmentàries.
- Principi de la silenciació. callar sobre les qüestions sobre les quals no es tenen arguments i dissimular les notícies que afavoreixen l'adversari, també contraprogramant amb l'ajuda de mitjans de comunicació afins.
- Principi de la transfusió. Per regla general la propaganda opera sempre a partir d'un substrat preexistent, ja sigui una mitologia nacional o un complex d'odis i prejudicis tradicionals; es tracta de difondre arguments que puguin arrelar en actituds primitives.
- Principi de la unanimitat. Arribar a convèncer a molta gent que es pensa "com tothom", creant impressió d'unanimitat.