dissabte, 26 de maig del 2012

Qui paga Bankia..?

Mentre alguns diaris s'afanyen en posar com a primera noticia de portada, el resultat del partit de la copa del Rei, amplament comentat darrera diversos titulars. Sols després apareix la noticia de la nova injecció de diners que necessita Bankia, un cop descoberta la comptabilitat real.. Això d'amagar la comptabilitat real, normalment arreu del món és un frau que no es perdona, ni la màfia el perdona. Normalment se li aplica una punibilitat contundent. Amb això no es juga, i els encorbatats també van a la presó, o sota terra si és la màfia la estafada. Però de vegades me'n oblido de que això és Espanya, vull dir que hi ha una llei pels comuns, una altra llei pels potentats.. Total, no era Franco que premiava la corrupció dels seus "allegados", amb aquella frase quan li deien: Excelencia, el ministro de indústria esta desviando fondos públicos para sus él y sus amiguetes. Aleshores el Caudillo contestaba: Muy bien, ya le diré que me lo ha dicho..Pensava: que robin el que vulguin, i així no envejaran el meu poder. Mentre roben no es posen en política.

Bankia ens costarà a tots un total de 23.465 milions d'euros, això, si no es descobreix un altre colador.. De totes maneres: Sabeu el que són 23.465 milions d'euros? Es poden fer moltes coses amb aquests diners, es poden crear molts llocs de treball per molts, es pot ajudar a moltes families sense recursos, es pot millorar molt la sanitat, i l'educació.. es pot.. Bé, deixem-ho.. Alguns potser pensaran amb els jugadors que es poden comprar per guanyar la copa del Rei l'any vinent. Com deia abans, això és Espanya, no un altre lloc.. La ignorància és una cosa ben treballada aquí, molt cultivada, molt conreada.. Com que la gent no sap que és un país amb una cultura política, no poden comparar amb aquest ermot on viuen. I no es tracta de fer teràpia de grup a la plaça de poble, la cultura política és una altra cosa.


Durant aquests darrers anys, molt poca gent es queixava, com que hi havia una torrentada de bitllets, que fins i tot ofegava les clavegueres de la corrupció, no era important. Ja se sap: excepte Euskadi, Navarra, i alguns llocs més, la gent no té sentiment de formar part d'una mateixa societat. L'individualisme és una cosa molt comentada sobre els espanyols des d'aquells antics viatgers que visitaven la Península, i escrivien llibres de l'exòtica Espanya. Per tant, tot va bé mentre no m'afecti a mi.. Així ha funcionat aquestes darreres dècades.

Si hi havia depravacions democràtiques, corrupteles, injustícies,etc.. etc. No era massa important, perquè la gent estava distreta arreplegant els bitllets que volaven a mils, envolats per la força dels ventiladors creats pel nou Dorado espanyol. Curiós mite aquest d' El Dorado, que ja perseguien els espanyols a Amèrica, i que constantment ha estat un referent cultural, social, i fins i tot religiós, des de l'edat mitjana fins avui.

Algú em dirà: Parles d'Espanya, i Catalunya és diferent.. No cal que ho digueu, aneu a la Costa Brava, o senzillament a qualsevol poble, per veure els desastres urbanístics que hi ha. Els catalans es van vendre el patrimoni, i fins i tot l'ànima, seduïts pel mateix Dorado. O és que alguns pensen que la culpa és dels "espanyols". Com deia Victor Alba fa 30 anys: Avui les diferències entre Espanya i Catalunya, cada cop són més imperceptibles.. No sé que diria avui.. Perquè la cançó dels problemes polítics, socials i econòmics, continua igual que fa 100 anys. Pierre Vilar, un conegut historiador francès que va venir a estudiar a Barcelona els anys 20, escriu coses sobre aquesta qüestió, i sembla com si les acabés d'escriure avui, i no, fa 90 o 100 anys.. Els polítics ja saben com mantenir les tensions sense que la cosa se'ls escapi de les mans, i saben utilitzar les vàlvules d'escapament adients per esbravar el "populatxo"; una és el futbol, n'hi han més..

Tot esta calculat, s'ha de deixar camps de desfogament a la població, i si algun d'aquests intenta sortir-se de la llera, s'ha de saber reconduir-lo hàbilment per desactivar la seva perillositat.. Això d'utilitzar la població no és una cosa nova a les societats humanes. De fet, des de que hi ha societat humana, i poder, s'ha empleat l'utilització de les masses, o no tant masses. Amb mils d'anys d'història, mireu si hi ha experiència en el tema.

Però tornem a Bankia. Us penseu que l'estat recuperarà en la seva totalitat aquest 23.465 milions d'euros? On aniran a parar aquests diners? D'un cosa estic segur, la majoria no es quedaran a Bankia, sortiran per diversos conductes on mans anònimes, i no tant anònimes, esperen que s'obri de nou l'aixeta d'un torrent imparable de diners. Igual al que fins ara han gaudit.

Una cosa és certa: l'estat espanyol, l'administrador dels nostres tributs; no podrà recuperar aquests diners, almenys en una gran part. Jo si fos espanyol estaria preocupat, més que no pas del resultat de la copa de Rei. Uf! M'oblidava que jo també sóc legalment espanyol. Encara que sóc un espanyol amb moltes ganes de deixar de ser-ho, això és cert. I no crec pas que m'independitzin, vist el personal que hi ha per aquí. Espero independitzar-me jo tot sol d'Espanya. I que es quedin amb el seu futbol, la seva pseudo-justícia, la seva democràcia patxanguera, i la seva fiesta continua.


Ara els espanyols han deixat Espanya en mans dels més destralers, potser tindré sort, i assistiré al suïcidi del país. Ja és curiós que els mes corruptes de tots, ara s'hagin d'enfrontar a la crisi que han elevat a l'enéssima potència ells mateixos. 
Un poble que no té cultura política és un poble irresponsable, que tendeix a l'esclavatge. I no cal dir, que si a sobre premia els corruptes, això només pot ser comparable a l'època de Fujimori al Perú. I si, la veritat és que Espanya té moltes coses comparables amb el Perú, l'única diferència a favor del Perú és que és una república, i al final la justícia ha resultat més republicana. Per tant, més "de poder públic". per acabar jutjant els corruptes. Cosa que no passarà aquí, i si passa, rebran un petita penalització que no implicarà pas que vagin a parar uns quants anys a l'ombra. 

Per finalitzar, ara és Bankia, darrera en vindran més. Dubto que l'estat pugui afrontar el problema, la cosa no és només qüestió de que tot és assumpte provocat. Hi ha un forat real, el principal: la bombolla immobiliària. Tots sabíem on portava aquesta política suïcida, però com que ningú s'atrevia a qüestionar el model, la cosa s'ha anat podrint, i podrint fins que ha esclatat. La majoria de la població va preferir tirar del rotllo, participar en l'engranatge, o mirar cap un camp de futbol.. No és només  un problema dels de dalt, és també un problema dels de baix. Torno a dir-ho, un poble sense cultura política és un poble irresponsable. D'acord que s'han esforçat en que la població es mantingués en aquest estatus, així no molestava, ni al poder polític, ni a l'econòmic.. Però, no n'hi ha prou en acusar, i en senyalar al cel, haurem d'apuntar els nostres dits en horitzontal també, no sols en vertical. La cultura de cagar-se sempre en el poder és molt còmoda, i no necessita assumir responsabilitats, però no és una cultura que pugui plantejar mai una alternativa. De fet, juguen a això, a no assumir mai responsabilitats.. Esta molt bé, no assumir responsabilitats, esta bé quan hom ho fa individualment. Però quan implica a d'altres, és una autèntica mentida, una farsa, i un carreró sense sortida pels qui es deixen enganyar.