divendres, 11 de febrer del 2011

Wikiquè?

Wikileaks ha estat aquest darrer any la principal protagonista en els mitjans de comunicació, les tertúlies i els debats, generant un volum d'informació moltes vegades sense massa correspondència amb la importància de les suposades filtracions que periòdicament anaven apareixent com grans revelacions. Al final les noticies relacionades amb el seu cap visible Julian Assange, han acabat per eclipsar el contingut de les "transcendentals" informacions de la web mediàtica.
Deia Noam Chomsky en un recent article periodístic que Wikileaks donava la impressió de ser el lloc on Obama és filtra a si mateix. D'altra banda bastants periodistes han afirmat que moltes informacions que es publiquen a Wikileaks com a novedoses, eren coses que ja es donaven per sabudes. I la veritat és que si, que de cop a volta és com si un nen descobrís un fet que fa mils d'anys que es produeix regularment. Resulta sorpresa de brètols, però com ens estan acostumant abandonar la reflexió i l'aprofundiment en el pensament, per substituir la opinió per una declaració d'mmediatesa i de titulars, no és estrany que aquestes informacions enllaunades ens semblin la monda.
Internet ha tingut des de la seva massificació un problema que els qui controlen la informació i la opinió han d'anar corregint per seguir manipulant i creant una opinió hegemònica global. El problema és la dispersió i la fragmentació que de vegades amenaça la cohesió que volen imposar al planeta. La supervivència actual del sistema dominant avui dia consisteix en la globalització de tot, des del comerç, la política, la opinió, la informació, la economia, les expressions, els llenguatges, la moda, el lleure, l'art, étc.. Internet és una eina fonamental per imposar aquesta visió única i hegemònica. Però perquè sigui eficaç ha d'aparentar que és un organisme viu, on hi ha espai per a la oposició, que facilita la regeneració del poder i li dona una aparença més reformista i democràtica de la que en realitat té, doncs aquest poder fa temps que és en mans de la dictadura de la rendibilitat i la especulació econòmica.
No seria bo pel poder que les veus realment crítiques i contraries al sistema és convertissin dins la xarxa en la única alternativa, que a banda de qüestionar la realitat del poder, és transformés en una opinió generalitzada i determinant.
Es per això que de la nit al dia apareix al focus central de la informació Wikileaks, autèntic tub d'escapament de l'administració del país que continua controlant la opinió, la moda, la forma de vida, etc..etc.. Estat Units. Apareix també en un moment on el món començava a posar en dificultats a l'estat d'Israel, apareix en un moment en que es produeix una reestructuració del poder polític nord-americà, en un moment on la crisi és manté sense que s'albirin sortides a curt plaç, en un moment en que els representants de les finances actuen directament sobre els governs del primer mon, sempre ho havien fet sobre els països menys desenvolupats, en una clara demanda per aturar qualsevol proposta d'intervenció estatal per incentivar l'economia, i ajudar als qui més pateixen la crisi.
Sens dubte el mon que estan edificant els poders dominants passa pel control d'internet, on les revolucions poden ser més ben encarrilades i no escapar-se de les mans. De fet es pot afirmar que sense internet el que avui anomenem globalització no seria possible.