dimarts, 24 de juliol del 2012

Qüestió de setmanes..


En poques setmanes el que era un anatema, un pecat impronunciable: abandonar l'euro. Serà una realitat. Amb tota probabilitat Grècia marxarà de l'euro per tornar a una moneda nacional; el més segur: la dracma.
El procés serà a l'invers de l'entrada a l'euro, és a dir: els diners líquids en mans dels bancs, els diners dels estalviadors es convertiran automàticament en dracmes. L'estat començarà a pagar sous, ajuts, i pensions en la nova moneda des del primer dia.
La pregunta és: Per què s'ha fet viure al poble grec aquest llarg calvari d'endeutament, i retallades, per intentar evitar el que al final a acabat passant?
Doncs perquè a Grècia se l'havia d'esprémer com una llimona; deixar-la endeutada per dècades, aprofitar també per liquidar tot el que fos liquidable a nivell d'estat social. Prestacions, empreses públiques, sanitat, ensenyament, funcionaris, ajuts, etc. etc..

Qui ha dit l'última paraula ? 
Doncs l'FMI, el conegut Fons Monetari Internacional. Aquí vull fer un apart que demostra la ignorància dels europeus, en general. Una ignorància deguda al seu euro-centrisme.
Ho dic perquè a Amèrica Llatina, Àsia, i Àfrica, fa temps que saben que l'FMI no ajuda els països que cauen a la seves mans. O si ho voleu explicat d'una altra manera. L'FMI et regala un plat de llenties, però a canvi et demana que et sotmetis a una intervenció on li dones el fetge, els pulmons, els ulls, i tot el que tinguis dins que sigui aprofitable. Al capdavall et fa pagar l'operació, una operació que costa una milionada, i et deixa a banda de mig mort, ple de tubs dels que passes a dependre vitalment, car ja no et queda pràcticament cap orgue vital aprofitable. Després  et passa factura de l'operació, que et deixa un deute per tota la teva vida, i la dels teus descendents durant varies generacions.

L' FMI ha estat "ajudant" Grècia, poso entre cometes ajudant. Perquè els diners entraven per una porta, i sortien per una altra, per anar a parar a mans de grans creditors, sobretot financers internacionals. Molts cops aquests diners ni passaven per manes gregues, eren xifres que quedaven al compte del deute de Grècia, però que passaven del FMI a grans Bancs Internacionals..El Banc Central Europeu feia igual.
Ara l'FMI ha dit prou, perquè sap que la vaca ja no pot donar més llet, que els grecs, i les gregues ja s'han vengut fins el calçotets, i les bragues. Per tant no hi ha per on treure més profit. L'FMI sap que ara Grècia s'ha de posar a treballar, i treballar, per pagar, i pagar, i pagar..
Espanya esta en el mateix, sols que ja ve endeutada d'abans. Les grans operacions immobiliàries han fet figa, però el procés és semblant. Potser estem en un estadi anterior.

Alguns "savis" diuen que Alemanya no l'interessa que caigui Espanya, que es un gran mercat pels Alemanys, etc.. Mai havia vist rebrotar tant nacionalisme espanyol ocult. Alemanya ja fa anys que sap que el seu futur mira cap l'orient. De fet tradicionalment Alemanya sempre ha mirat cap l'orient.. El somni de Hitler era trobar-se amb les tropes japoneses a Mongòlia. El gran dolç era la Unió Soviètica, com pels japonesos era la Xina.. Avui el gran territori infinit, ple de recursos, un lloc per desenvolupar, i colonitzar és Rússia, i és Xina. Aquest és el futur d'Alemanya.. L'Europa Occidental l'importa poc, fins i tot deixa la Mediterrània en mans dels anglesos, francesos, i nord.americans..Tot el que esta passant des de fa més d'una dècada als països musulmans, Alemanya li importa ben poc. Ni s'ha implicat a Irak, ni a Egipte o a Tunísia, ni a Líbia..
Per tant Alemanya deixarà caure el llast, a la llarga si s'ha de despendre de l'euro ho farà. L'euro no depèn tant de si Grècia, Portugal, Espanya, Itàlia en segueixen dins; sinó més aviat de si Alemanya se'n pot desempallegar d'aquests països. Per tant, que l'euro segueixi o no, ja no resulta tant important per nosaltres, perquè el més segur és que no continuarà essent la nostra moneda.