divendres, 24 de juny del 2011

Europa invertida..

Recordo una conversa a Mèxic amb un amic que havia residit molts anys als Estats Units, sobre les diferències estre aquest país i Europa. La seva conclusió era que a nivell de llibertats tant públiques com personals, Estats Units estava molt millor, per contra quant a drets socials, ajuts públics o equilibri econòmic, Europa anava amb molta més avantatge que els Estats Units.
No parlaré dels Estats Units, doncs ignoro la situació, segurament malgrat les lleis restrictives i de control que s'han anat aplicant els darrers anys amb l'excusa del terrorisme, la llibertat encara és "sagrada" per l'individu.. Em centraré a reflexionar sobre Europa i el procés en el que ens estan portant.. Quan dic Europa invertida, em refereixo que en general crec que el sistema Europeu esta prenent com a referent el contrari del que hauria de prendre. I faré una comparació amb els dos models socials que em tingut aquest darrer segle al món. La Nord-Amèrica capitalista i el sistema socialista de l'Unió Soviètica, dos models que van estar contraposats i antagònicament enfrontats durant mig segle.
Tots sabem que Estats Units ha estat i és una societat amb una enorme desigualtat econòmica, on és fàcil caure en la pobresa i la marginació, i on els mecanismes d'equilibri o protecció socials públics son inexistents. Ni sanitat pública, ni assegurança d'atur pública, ni educació pública,  tots aquests serveis que per nosaltres els europeus han estat bàsics durant als darrers anys. Els intents d'aplicar aquest model a Nord-Amèrica sempre han fracassat, o ha tingut com a resultat uns serveis massa limitats. Per contra tal com destacava al principi de l'article, les llibertats individuals sempre han estat intocables, ni tan sols ha existit un sistema d'identificació i control personal de l'estat durant molts anys, doncs es considerava una intromissió en la vida privada de les persones per part del poders públics, que mai havien estat pensats per imposar-se sobre les llibertats dels individus.
La Unió Soviètica, almenys amb la teoria era el model contrari, l'estat oferia tots els serveis a les persones, però en canvi tothom estava sota el seu control, i les llibertats individuals eren pràcticament inexistents, tothom estava subordinat al poder del partit comunista o de l'estat burocràtic. El col·lectiu anul·lava la individualitat, i les persones estaven sotmeses als capricis i decisions dels qui des de dalt de l'estructura jeràrquica decidien la vida de milions d'éssers humans o el destí del país.
Tot plegat vull arribar a definir el que esta passant aquests darrers anys a Europa, des de que s'ha produït l'expansió de la unitat de molts països en una sola moneda i un sol mercat. Europa esta copiant el pitjor d'aquests dos models que abans citava, d'una banda en comptes de copiar l'exemple de les llibertats individuals i de circulació de les persones que té o ha tingut Estats Units, esta copiant un model de control que s'apropa cada vegada més als model soviètic, no tant exagerat de moment, però hi ha passos preocupants en aquest sentit. Les jerarquies polítiques europees utilitzen el discurs de la democràcia per llançar els seus aparells de control sobre els dissidents o els qui no volen acceptar certes imposicions, aquests aparells de control son des de la premsa, passant pel control punitiu econòmic sobre persones o col·lectius, fins a l'ús de les forces públiques i privades de repressió. Tanmateix cada vegada més, Europa copia el model de campi qui pugui a nivell econòmic que impera als Estats Units, desmuntant les xarxes de protecció socials i equilibri o compensació entre les diferents classes socials.
Estats Units sempre ha tingut, per ser un país jove, lliure d'un passat religiós dogmàtic medieval o lliure d'altres condicionaments burocràtics lligats als entorns locals i les costums, i per ser format per immigrants. Ha tingut un facilitat per que els individus poguessis ascendir en l'escala social molt més fàcilment que Europa. Això era la il·lusió de la seva societat, el triomfs, el reconeixement, i la riquesa que teòricament qualsevol podia assolir dins de la societat de la llibertat d'oportunitats. Tot això deixava a l'estacada milers de persones que en el fracàs social quedaven totalment desemparades o desprotegides.
Això és el que esta copiant la nova Europa, el control social i la política de la dictatorial i repressiva Unió Soviètica, i la cruesa econòmica, la dictatorial llei de la selva econòmica dels Estats Units. En comptes de copiar la protecció social de la Unió Soviètica i les llibertats individuals i col·lectives dels Estats Units. Per això estem anant, quant a drets i llibertats, cap una Europa invertida.