dissabte, 9 de gener del 2010

El Sistema i la Imatge.

Per què avui es dona tant importancia a la imatge? Per què en general acceptem que la policia, els bancs, els supermercats i tants altres llocs grabin les nostres imatges? Per què en canvi quan un turista o qualsevol al carrer ens graba ens sentim tan incòmodes?
Bé, jo crec que ja fa temps, la societat ha establert la imatge com a únic sentit de l´existència humana i darrera la imatge sembla que no hi ha res més.
Hi ha un feixisme a les societats occidentals que és la materialització d´aquella vella novel.la de George Orwell: 1984. Això ja fa temps que ha arribat, amb la imposició d´un pensament únic, les diferents opcions polítiques s´han unificat. És molt difícil lluitar contra això, perquè des de l´extrema dreta fins a l´extrema esquerra tot s´assembla massa amb l´aplicació filosòfica de la realitat. Prevaleix l´individu sense ideologia social i solidària, amb la utilització d´un discurs que només amaga l´interès propi.
S´acepta que el poder tingui el monopoli de la violencia, la tortura, les armes, fins i tot acceptem un terrorisme que és la contraposició que els serveïs secrets i les màfies posent a l´altre plat de la balança. Tot per justificar la continuïtat del sistema opressor, per mantenir les societats que reparteixen l´almoïna entre les classes mitjanes i el que resta de la classe obrera, deixant a la marginació la inmensa majoria de la població mundial.
Això és 1984, guerres preventives contra enemics invisibles, terrorisme invisible, victimes invisibles, només els de dalt poden obsevar la realitat, gravar-nos i arxivar-nos, la imatge no és un element democràtic, sino de poder.
I nosaltres, que pensem, que opinem, que fem.. Potser és que ja fa temps que portem un feixista dins.