Una de les bases del creixement econòmic de l´estat Espanyol, el principal, és la contrucció. L´economia de mercat acostuma a tenir una mena de motors que per la qüantitat de capital que mouen arrosseguen tot el sistema. L´estat Espanyol no ha estat mai una potència industrial, ni posteriorment tecnològica. Aquests sectors, la industria, la tecnologia, acostumen a atreure els capitals internacionals i generen un situació de boom econòmic. Al ser l´economia Espanyola, un cop abandonada l´agricultura, una economia centrada en el turisme, la construcció ha encaixat perfectament com a generador i atractor de capitals. Tanmateix, amb l´adopció de l´Euro, les fronteres s´han diluït encara més, a més de ser una moneda forta de canvi internacional. Tot això ha atret, fugint dels seus països empobrits, nova mà d´obra estrangera que veu atractiva la nova moneda i la bona situació de l´economia. Però, qui hagi llegit una mica sobre economia sap que el sistema capitalista funciona per cicles, uns d´expansió i altres de recessió. Això ha estat clarament definit per Karl Marx en estudiar la història de la humanitat basant-se en els sistemes econòmics, trobant que tots estan subjectes a periodes de crisi que ell pensava que també finirien el sistema capitalista.
Així doncs, tornant a l´economia espanyola, veiem que hem estat travessant un periode expansiu de l´economia com mai abans s´havia viscut, arrossegat principalment per aquest BOOM inmobiliari. Però aquest BOOM sembla que arriba al seu final, i ens deixa un territori depredat en extrem i la conseqüent crisi ecològica, entre d´altres problemes.
Durant tots aquest anys de forta demanda de vivenda, els preus s´han disparat d´una manera abusiva com a cap lloc del món. A la passada dècada els preus van pujar un 180 per cent emportant-se una bona part del consum dels ciutadans, si ho comparem amb França, allà els preus de la vivenda a la passada dècada van pujar un 128 per cent, tot i que França té 17 milions d´habitants més i una economia molt més forta. Segons publicà The Wall Street Journal, s´han estat contruït 800.000 vivendes noves per any a Espanya, i el ritme és insostenible doncs el mercat no pot absorvir tanta oferta,el percentatge de propietaris a l´estat és del 85 percent, a més, diu el diari econòmic, que la majoria de les hipoteques son variables, per tant, facilment influènciables per l´inevitable pujada dels tipus d´interès que l´economia internacional ha començat a realitzar.
En resum, si ara comença un periode recessió per l´economia espanyola poc haurà abançat en el context internacional, doncs els totxos no son competitius a escala internacional, és a dir l´haver construït vivendes no ha canviat la economia a l´hora de sortir als mercats internacionals a vendre productes propis. Son les conseqüències d´una economia altament dependent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada